Witajcie, mam 16 lat i od 7 lat gram w piłkę w naszym lokalnym klubie w sekcji młodzieżowej. Przez wiele lat nie zwracałem uwagi na swoją dietę, ponieważ doszedłem do wniosku, że dużo się ruszam i nie muszę zbytnio przejmować się swoimi posiłkami i rzeczami, które mogłyby doprowadzić do otyłości. Niedawno trener jednak uświadomił mnie, że co prawda dzięki ruchowi nie tyję, ale warto abym zadbał o dobrą dietę, ponieważ dzięki niej będę w stanie osiągać lepsze rezultaty i prawidłowo rozwijać swój organizm sportowca. Zainteresowałem się więc tematem żywienia młodych sportowców, zwłaszcza że w przyszłości chciałbym być zawodowym piłkarzem.

Odpowiednia kaloryczność jest bardzo istotna!

W Internecie oraz od dietetyka dowiedziałem się, że mój organizm ma wyższe zapotrzebowanie na kalorie w porównaniu z rówieśnikami z racji tego, że jestem bardziej obciążany fizycznie podczas treningów i meczów. Osoba młoda powinna spożywać 2200-2300 kcal dziennie, podczas gdy sportowiec, taki jak ja musi dostarczać sobie w swoich posiłkach nawet 4000 kcal.

Razem z rodzicami, którzy bardzo mnie wspierają, planujemy teraz moją dietę i przygotowujemy posiłki tak, aby były one bogate w kalorie, węglowodany, tłuszcze oraz białka, witaminy i składniki mineralne.

Energia jest bardzo istotna

Szczególną uwagę zwracamy na węglowodany, które dostarczają mi energii potrzebnej do trenowania i brania udziału w meczach. Dzięki nim mam więcej sił i chęci do wysiłku. Moje posiłki są więc bogate w płatki owsiane, kaszę gryczaną, jaglaną oraz ryż. Jem również świeże banany, arbuzy, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, kiwi, winogrona oraz jagody i borówki. W moich posiłkach znajdują się też suszone rodzynki, daktyle, śliwki oraz morele. Piję dużo soków owocowych, jem dżemy i powidła. Często spożywam miód oraz koktajle owocowe na bazie maślanki i kefiru. To właśnie w tych produktach znajduje się sporo węglowodanów kluczowych dla mojej diety i treningów.